A kereskedés: kezdetektől a profivá válásig

Már nem is emlékszek pontosan, de talán 2010 körül ismerkedtem meg először a kereskedéssel és akkor kezdtem el tanulni anno még a forex piacon. Arra viszont határozottan emlékszek, hogy egy videóban azt mondta az egyik oktató – aki akkor már profi trader volt -, hogy legalább 10 év kell ahhoz, hogy valakiből profi kereskedő váljon. Ennyi idő alatt áll össze a saját stratégia olyan szinten, hogy azt magabiztosan tudja is alkalmazni. Persze akkor még én is nevettem rajta, mondom nehogy már 10 év kelljen hozzá. Aztán hogy pont emiatt vált ez valamiféle önbeteljesítő jóslattá azt nem tudom, de tény, hogy kb. 10 év kellett ahhoz, hogy valóban összeálljon a saját stratégiám és el is tudjam azt fogadni. Mert a lényeg bizony az, hogy hinnünk kell abban a stratégiában amit alkalmazunk, mert csak akkor tudjuk pontosan követni.

Ez alatt a több mint 10 év alatt nagyon sokat kereskedtem (mármint amennyit az időm engedett nyilván) és minden kereskedésemet naplóztam. Erre azért van szükség, mert a naplóból derül ki aztán később amikor visszanézem, hogy milyen érzelmi állapotban voltam az adott kereskedéskor, és hogy mennyire sikerült tartani magam az éppen aktuális stratégiához. Mert először nyilván én is úgy kezdtem, hogy a neten található stratégiákat próbáltam másolni. Aztán idővel ahogy gyűlik a tapasztalat és miután kismilliószor végignézted már a chartokat, akkor szép lassan elkezd kirajzolódni a saját stratégiád.

Az én kereskedési stratégiám tisztán technikai elemzésen alapul. Valahányszor próbáltam belevinni valamilyen más információt, az szinte mindig hátrányosan befolyásolta a kereskedésemet. Az évek folyamán nagyon sok belépési jelzést teszteltem, és bár a profik már anno megmondták, hogy a lényeg soha nem a belépésen van, hanem sokkal inkább a kilépésen és ezzel valahol én is tisztában voltam, mégsem sikerült összeállítanom egy olyan kiszállási stratégiát, amit teljes mértékben el tudok fogadni. Aztán az elmúlt 1-2 évben jobban ráfeküdtem a témára és a néhány új saját belépési szignálom mellé végre sikerült teljesen összeállítanom a kilépési stratégiámat is. Ez valamikor 2022 októberére állt össze mondjuk úgy 90%-ban és ekkor született meg az elhatározás, hogy végre profiként kereskedjek.

Igazából hosszú távon mindig is sikerült nyereségesen kereskednem (mármint amikor a saját stratégiámat követtem), de a múlt évben jutottam el oda, hogy végre viszonylag stabil nyerő tudtam lenni még a munka mellett is. Aztán amikor összeállt a kiszállási stratégia októberre és az alapján visszanéztem a kereskedéseimet a naplókban, akkor elég megdöbbentő számok jöttek ki, amik megadták a végső lökést a döntéshez.

Nyilván teljesen más egy stabil jövedelem mellett kereskedni kisebb tőkével, hiszen sokkal kisebb a pszichés nyomás, de bíztam benne hogy az az önbizalom továbbra is megmarad, amit akkor éreztem. Ez a legnehezebb része a profivá válásnak, hogy igyekezz magad mindig olyan nyugalmi állapotba hozni, hogy ki tudd zárni a pénzvesztés gondolatát. Mert a pénzvesztéstől való félelem nagyon durván el tudja vinni az embert és hiába van egy jól működő stratégiája, abban a lelkiállapotban képtelen arra, hogy mindent pontosan az alapján csináljon. Természetesen meg is jelent ez a fránya kis dög, főleg amikor tavaj év végén becsődölt az FTX (a második legnagyobb crypto tőzsde) és decemberben, amikor már szabin voltam és a teljes megnövelt tőkével kereskedtem, csináltam is jó sok hülyeséget. De akkor még az ünnepek miatti állandó jövés-menés is hatással volt rám. Most, hogy végre egyedül vagyok itthon, sokkal könnyebb olyan állapotba kerülni, amikor nyugodtan kereskedhetek. Bízok benne, hogy ez most már hosszú távon így marad.

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük