A sikeres trading művészete

Azt, hogy sikerült eljutnom arra a szintre, ahol már félelem és reménykedés nélkül kiegyensúlyozottan tudok kereskedni, nagyrészt Birger Schäfermeiernek, vagyis az általa írt könyvnek köszönhetem. Ezúton is szeretném neki hálámat kifejezni.
A könyv címe: A sikeres trading művészete

Ez a könyv nem csak azért zseniális, mert részletesen bemutatja az összes létező hibát, amit a traderek elkövethetnek (és én nagy részét el is követtem), hanem leginkább azért, mert gyakorlati példákkal segít megtanulni, hogy felismerjük ezeket a hibákat és elsajátítsuk azt a képességet, hogy miként változtassunk gondolkodásmódunkon, írjuk felül dogmáinkat és sajátítsuk el azt a képességet, hogy bármikor képesek legyünk elérni a kiegyensúlyozott lelkiállapotot, ami a kereskedéshez elengedhetetlen.

Sok évvel ezelőtt már olvastam ezt a könyvet, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy beleolvastam, hiszen akkor még én is azt hittem, hogy van valamilyen szuperstratégia, ami majd elvisz a sikerhez és persze hogy csak arra voltam kíváncsi, hogy Birger milyen stratégiákkal kereskedik. Az a sok pszichoduma egyáltalán nem érdekelt 🙂 Nos, a tévedésemnek leginkább a több évig tartó szenvedés lett az ára. De szerencsére nem adtam fel és még ha sokáig is tartott, végül sikerült eljutnom ide.

Valószínűleg fogok még idézni a könyvből, most elsőként az előszóból hoztam egy részletet, ami elég jól összefoglalja a lényeget.

„A trading által nyújtott anyagi szabadság – a befektetési siker és a csúcsteljesítmény – kulcsának keresése a legtöbb embert hosszú, drága, gyakran végtelennek tűnő bolyongásra készteti. Trading-stratégiák tucatjait próbálták már ki, tesztelték a legkülönfélébb indikátorokat, gurukat kérdeztek meg, elemzések hosszú sorát végezték el – és természetesen nem maradt ki ebből a tévelygésből a Szent Grál keresése sem, azé a módszeré, azé a kereskedési rendszeré, amely valakinek biztos és tartós nyereségeket biztosít.
Csak kevés trader valósítja meg célját, a tartós csúcsteljesítmény elérését. Sokan kiesnek útközben. Akár azért, mert elfogynak eszközeik, akár azért, mert elvesztik kedvüket vagy a hitüket, hogy valaha is lehetséges lesz céljuk elérése. Elemzésekből kitűnik, hogy a határidős ügyletek tradereinek csupán mintegy öt százaléka sikeres.
Min múlik, hogy a játékok játékában csak ilyen kevés nyertes van? A trading-siker talán rendkívüli tehetség kérdése? Esetleg csak a szerencse játszik közre, ha valaki évről-évre milliókat keres a világ tőzsdepiacain kereskedve? Vagy valóban igaz lenne, hogy ezek a
kiválasztottak felfedeztek egy titkos kereskedési szisztémát, ami őket szuper-traderré teszi?
Nem effélék – sem tehetség, sem szerencse, sem pedig kereskedési szisztéma -, egyik sem kulcsa a financiális szabadságnak és a csúcsteljesítménynek – vallják a tapasztalt traderek és befektetők.
Egyedül és kizárólag a BELSŐ KONTROLL és a kockázat-kontroll megfizethetetlen képessége a meghatározó a trader sikeréhez.”

Közzétéve:
Kereskedés kategóriába sorolva

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük