Bitcoin – Érvénytelen tranzakciók egy frissítés miatt

A bitcoin.org oldalán olvasható egy riasztás, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy számos pénztárca sebezhető jelenleg, mivel egy frissítés miatt előfordulhat, hogy egyes tranzakciók duplán kerülnek érvényesítésre, vagyis duplán lesznek elküldve.

Július 4-én volt egy tervezett frissítés, aminek kapcsán jött elő ez a hiba. A részletekbe nem mennék bele, mert sokan úgysem értenék, a lényege mindössze annyi, hogy egyes bányászok érvénytelen blokkokat állítanak elő. Emiatt azóta sok tranzakciónál merülnek fel problémák.

Én sok esetben azt tapasztalom, hogy bizonyos tranzakciók nem kerülnek érvényesítésre, ezért a küldött BTC visszakerül a küldő pénztárcájára. Ez a jobbik eset. Azt javasolják, hogy ilyenkor meg kell próbálni újra elküldeni, amíg el nem fogadja a hálózat a tranzakciót.

Természetesen ez a probléma kihatással van a faucet oldalakra is, ezért vannak most csúszások olyan oldalak esetén is, amelyek eddig mindig pontosan fizettek. Az én esetemben pl. a SatoshiCity és a SatoshiCountry már 4. alkalommal küldi újra a július 7-én kikért BTC-t, mert mindig érvénytelenítik a tranzakciókat. De ez nem jelenti azt, hogy a faucet oldallal van probléma, mert a július 13-án kikért BTC-t mindkét oldalról rendben megkaptam. Más oldalaknál is látom ezt a problémát. A Dance Faucet tranzakciója sem került még érvényesítésre és az AlienFaucet egyik tranzakciójával is ugyan ez a helyzet.
De sajnos az egyik klubtagunk se tudja átküldeni nekem a BTC-t, amit a PowerAdCash-be szeretne befizetni, mert az ő tranzakcióját sem érvényesítették.

Nem tudom mikorra várható, hogy a problémát teljes mértékben megoldják, de folyamatosan figyelem a híreket a fent linkelt oldalon és amint kedvező változás lesz jelezni fogom. Amíg ez nem következik be, addig azt javasolják, hogy minden tranzakciónál várjunk meg minimum 30 visszaigazolást a bányászoktól, mielőtt elküldenénk a kapott BTC ellenértékét vagy az árut amit vásároltak vele.

Eddig azért nem írtam erről, mert abban bíztam, hogy gyorsan megoldják a problémát, de mivel egyre több olvasót érint most már a faucet oldalak kapcsán, ezért fontossá vált ez a hír. Arról nem beszélve, hogy egyes fórumokon már azt lehet olvasni, hogy hackerek törték fel a rendszert és ők generálják a dupla tranzakciókat. Persze én sem tudhatom pontosan mi az igazság, mert csak a fenti hírre hagyatkozhatok.

1 hozzászólás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük