Genesis Mining – Miért csökken a napi hozam?

Több helyen láttam már felvetődni ezt a kérdést és bizony sajnos elég sok téves információt lehet találni ezzel kapcsolatban. Mivel tegnap itt a blogon is felmerült ez a kérdés, ezért úgy gondoltam itt az ideje, hogy elmagyarázzam mi is az oka a folytonos változásnak. Ugyanis az egyáltalán nem igaz, hogy folyamatosan csökken a napi hozam, hiszen én ha megnézem a saját kifizetési listámat, akkor azt látom, hogy egyik nap kevesebb BTC érkezett a bitcoin pénztárcámba, másik nap több. Ennek az oka pedig nem más, mint a BTC árfolyamának változása az USD árfolyamához képest.

Nyilván akik több hónappal ezelőtt vásároltak bányászkapacitást, azok azért érzékelnek folyamatos csökkenést, mert a BTC/USD árfolyam lényegében 2014 júniusa óta szinte egyfolytában esett, ahogy azt a következő grafikon is mutatja:

btcusd

De ugye ezen a grafikonon látható, hogy egyes időszakokban voltak kisebb-nagyobb emelkedések. Ezeknél az emelkedéseknél mindig több volt a napi hozam, mint az azt megelőző időszakban.

Most pedig nézzük mi a pontos oka ennek a változásnak, hiszen a naponta kitermelt BTC mennyisége szinte alig változik, bár azt tudni kell, hogy ez a mennyiség is folyamatosan csökken az idő előrehaladtával. Ennek az oka pedig az, hogy mindig egyre bonyolultabb számításokat kell elvégezni ahhoz, hogy ugyan akkora mennyiséget kibányásszon a számítógép, ami nyilván egyre több időbe telik.
De a nagyobb ingadozásokat az okozza, hogy a Genesis Mining minden nap levonja a kibányászott mennyiségből az egy napra eső rezsiköltséget, ami a szerződésben meghatározott $0.0015 USD / GH/s. Ez a költség ugyebár állandó, ezért amikor esik a BTC/USD árfolyam, akkor ugyanaz a mennyiségű BTC kevesebbet ér USD-ban és ha ebből a kevesebb összegből vonjuk ki az állandó költséget, akkor értelemszerűen kevesebb BTC marad a végére.

De nézzük meg ezt számokkal levezetve. Ide kattintva láthattok egy kalkulátort, ami ad egy közelítő értéket, hogy mekkora bányászkapacitással mekkora mennyiségű BTC bányászható ki. Ez természetesen csak egy kalkuláció, a pontos kibányászott mennyiség eltérhet tőle.
Számoljunk 1000 Gh/s kapacitással.
A jelenlegi difficulty factor-ral azt kapjuk, hogy a kibányászható mennyiség 0.01056757 BTC/nap.
Ha $250-os árfolyammal nézem, akkor ez a mennyiség $2.64/nap, de $200-os árfolyamnál már csak $2.11/nap.
A rezsiköltség 1000 Gh/s kapacitásnál 1000 x $0.0015 = $1.5

Tehát amikor $250 a BTC/USD árfolyam, akkor a költségek levonása után $1.14-t kapunk egy napra, ami 0.00456 BTC, míg $200-os árfolyamnál csak $0.61-t, ami 0.00305 BTC.

Remélem így már mindenkinek világos mitől változik a kapott mennyiség. Egyébként a Genesis Mining működése az eddigi tapasztalatok alapján teljesen stabil. Én eddig semmilyen problémával nem találkoztam. A napi kibányászott BTC rám eső részét mindig megkapom a bitcoin pénztárcámra közvetlenül.

 

Közzétéve:
Hírek kategóriába sorolva

4 hozzászólás

 1. * Zsolti írtam ide egy kommentet, de eltünt amikor postoltam :S Nézd már meg légyszi nem e engedélyezni kell valamiért… és utána ezt töröld ki 😉

 2. Üdv!

  Nagyon jó kis leírás lett!
  Most ha a példádat nézzük (1000 GH/s), akkor a 1,5 $-os rezsiköltség nagyon nagyon baráti ár 1 napra… hiszen ez elég brutális számolást takar – és 24/7/365-ben mennek ezek a gépek és áramot fogyasztanak (azért annyira nem keveset…) – szóval 400 Ft 1 napra melynek tartalmazni kell: (áramköltség, terembérlet, alkalmazottak fizetése, adók-járulékok, marketing, programozás stb. stb.)
  Szóval igen is van rezsije egy ilyen projektnek.

  És akkor legyünk büszkék is, hiszen a Mia Molnar egészen magyar névnek tűnik, ha megnézzük a dolgozók névsorát… 😉

  És akkor lássuk a Genesis Mining stábját 😀

  https://www.genesis-mining.com/about-us

  Sziasztok 😉

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük