Genesis Mining – Mitől csökkent hirtelen a napi kifizetés

2015. júniusában írtam egy bejegyzést arról, hogy akkor mitől csökkentek a napi kifizetések. Akkoriban a bitcoin árfolyama folyamatosan esett az USD-hoz képest és ez okozta a folyamatos csökkenést. Viszont DomiTeam kolléga nemrég felhívta a figyelmemet arra, hogy 2015. decemberében hirtelen esett vissza a napi kifizetés, méghozzá elég nagy mértékben, ami azért furcsa, mert a bitcoin árfolyama jelenleg folyamatos emelkedésben van. Én ezt észre sem vettem, mert nem szoktam napi rendszerességgel ellenőrizni a kifizetéseket.

Most, hogy vége az ünnepeknek és újra belelendültem a munkába, utánanéztem mi lehet az oka ennek a drasztikus csökkenésnek. A választ meg is találtam hamar a bitcointalk.org fórumon. Ahogy azt a fent említett bejegyzésben is írtam, a napi kifizetéseket nem csak a BTC/USD árfolyam változása befolyásolja, hanem a bányászat nehézsége is (difficulty). Az ITT található grafikonon pedig elég nyilvánvalóan látható, hogy decemberben valami miatt órásit ugrott a nehézségi szint, ami november óta egyébként is meredeken emelkedik. Viszonyításképpen elmondom, hogy a december 19-én bekövetkezett 18%-os ugrás majd 30%-os csökkenést eredményezett a napi kifizetésben.

A napi kifizetéseket egyébként az ITT található kalkulátorral bármikor ellenőrizhetjük, sőt a következő becsült nehézségi szinttel már előre is kalkulálhatunk, mivel ezt is megadják.

A kalkulátor használata

A kalkulátor első sorába automatikusan beíródik az éppen aktuális nehézségi szint és a BTC/USD árfolyam. Ha a következő nehézségi szinttel szeretnél számolni, másold be a bal oldalon látható Estimated Next Difficulty után látható számsort vesszők nélkül.

 1. Az első oszlopba írd be mennyi számítókapacitással rendelkezel (pl. 1 TH/s)
 2. Ekkor kiírja mennyi BTC bányászható különböző időszakokban és ugyan ezt kiírja USD-ban is.
 3. A napi USD kifizetésből (USD/day) vond le a szerződésedben meghatározott napi rezsiköltséget. Ez 2015. áprilisában még $1.5 USD/TH/s volt, 2016. januárban már csak $0.89 USD/TH/s.
 4. Írd be a kiszámolt összeget az USD/day melletti ablakba és megkapod mennyi BTC kifizetésre számíthatsz.

Egy példával szemléltetve:

Ha valaki 2015. év elején vásárolt 1 TH/s kapacitást $1.5-os rezsiköltséggel, az a jelenlegi 103,880,340,815 difficulty és $430 USD/BTC árfolyam mellett $0.582 USD vagyis 0.001353 BTC kifizetést kapna 1 napra, míg aki az új $0.89-os rezsiköltséggel vásárolta ugyan ezt az 1 TH/s kapacitást, az $1.192 USD vagyis 0.002772 BTC kifizetést kapna.

Azt nem tudni mitől ugrott ilyen nagyot a nehézségi szint, de a fórumon olvasottak alapján arra spekulálnak, hogy ez a drasztikus emelkedés alábbhagy némileg. Amennyiben ez bekövetkezik és a korábbi emelkedéshez hasonlóan folytatódik a grafikon, abban az esetben még mindig érdemes számítókapacitást vásárolni a Genesis Mining-nál, hiszen mint látjátok, folyamatosan csökkentik a napi rezsiköltséget, ami által a napi kifizetések emelkednek.

16 hozzászólás

 1. Igen, ebbe a csapdába én is beleestem, mivel kezdő vagyok és mások szerint túl őszinte, soha senkit nem csaptam be, ha az érdekeim úgy kívánták volna akkor sem.
  Bizonyos oldalakon regiztem, dolgoztam, aztán nem fizettek. Megnéztem, még mindig hirdet olyan oldalakat, amikről már tudni lehet, hogy csalók.
  Én, azért úgy gondolom, hogy a becsületesség hosszú távon kifizetődőbb.

 2. Szia Admin!

  Nem mondom, hogy belerokkantam a befizetésbe, az utolsó két vétel már visszaforgatás volt.
  Nem régóta csinálgatom ezt az internetes melót és még nem vagyok hozzászokva, hogy ennyi csalás létezik.
  PTC oldalakba már bele sem kezdek, rengeteget kattingattam a semmiért. A Clixsensét már megszokásból kattintom le TV nézés alatt. Tőlük már vettem fel pénzt.
  Apropó, GM-ről mi hír?
  Tegnap nem tudtam belépni a honlapjukra. Nem beszélek angolul, ezért a videóból semmit nem értettem.

  1. Igazából számomra nem annyira az a megdöbbentő, hogy mennyi csalás van, hiszen tele van vele a világ. Amit én nem értek, hogy azok az emberek (a nagy csapatvezetők), akik pontosan tudják, hogy annak a rengeteg programnak a nagy része csalás, látszólag lelkiismeret furdalás nélkül ajánlják tovább a hiszékeny és nyilván tapasztalatlan embereknek azt a rengeteg szememet úgy, mintha az lenne a világ legmegbízhatóbb, legstabilabb üzleti lehetősége.

   GM-ről én se tudok többet. Karbantartás miatt nem elérhető az oldaluk. De nem tudom milyen videóról beszélsz.

 3. Köszönöm!

  Még csak annyit, hogy a mínuszos szerződés nem fizet, ez oké, értem., de az a szerződés végleg elúszott, vagy, ha újra, megint hozhatna a konyhára , akkor újra életbe lép?
  Hol lehetne ezt megtudni? Mert ez nagy szívás, nekem legalábbis. Tavaly fizettem be, örülök neki, hogy nem a tervezett 1 TH/s-t. Mind ment volna a lecsóba. Ez így, szerintem, több mint kockázatos, nem, hogy életfogytiglan szóló. Ha ez így megy tovább, szerintem a befizetések is drasztikusan csökkenni fognak. Én legalábbis félek újra beinvesztálni. Huncutságot is látok a hozzáállásukban, mert, szerintem is úgy lenne fer, ha a már megkötött szerződésekre is kiterjesztenék a csökkentett rezsiköltséget. Én nem bánnám, ha sokan beintenének nekik és talán észre térnének. Én speciel, átverve érzem magam, nem kicsit, nagyon.
  Javíts ki, ha nincs igazam.

  1. Én elmondom nektek hol van a kutya elásva és miért kockázatos GM. Alapjában véve ők szolgáltatást nyújtanak és leszarják te pozitív profitot érsz el vagy negatív profitot. Alapjában véve az alap szoftver és hardver nem változik sokat legalábbis 1,5$/Th/nap–>1,2$/Th/nap–>0,89$/Th/nap–>0,79$/Th/nap nem ilyen drasztikusan, röpke 0,8 év alatt. Az ő profitjuk véleményem szerint ” az áram eladásában van „. Szóval régen se került szerintem 1,5$/Th/napba hanem csak 0,8$/Th/napba aztán 0,6$/Th/napba és mondjuk most 0,55$/Th/napba. Valóban ő részükről amikor „felépítik a bányásztermet” napelemmel ami szolgáltatja az elektromos áramot, szoftverrel mindennel együtt ő kínál egy szerződést ami erre a configra érvényes. De a megújuló energia technikája/technológiája se fejlődik ilyen gyorsan se hardver technikája/technológiája. Személy szerint 4,1 Th kapacitással rendelkezem amiből 1Th/1,5$ 3,1Th/1,2$ szerződéssel. Ennek költsége 5,22$/nap. Amennyiben minuszba fordulna 20 egymást követő napon úgy a szerződésem megszűnik. Jogodban van azonban felbontani a szerződést velük amennyiben visszafizeted az általuk számodra elutalt összeget 10$os kezelési költség fejében visszatérítik a szerződésedet. (10$/szerződés ha 10 szerződésből van meg 1Th-ed akkor 0,1Th/10$ ami nem éri meg viszont ha 1Th-enként vettél akkor lehet jó döntés visszaigényelni a pénzt) Nah de mondok jobbat én elkezdtem tesztelni Litecoin bányászatot ( Sha256os bányászgépek nem tudnak Scrypt alapú coinokat bányászni, szóval Bitcoin géppel nem lehet Litecoin gépet bányászni és fordítva se lehet ) de ehezz képest én utolsó napi BTCmet duplán kaptam meg ami 0.0081 volt (3,65$ – ez nem a duplikált érték). A következő napon kaptam 0,88LTC-t ( 3,08$) , ma kaptam 0.95LTC-t ( 3,32$) utóbbi gondolom már teljes napi „LTC bányászat”. Tehát amennyiben 2-3 nap múlva még 8%-22%ot emelkedik a difficulty a Bitcoinon úgy gondolom eredményesebb lesz Litecoint „bányászni” GMen mint Bitcoint. Litecoin mellett szóljon az érv, hogy difficultyje nem olyan gyorsan erősödik mint a Bitcoiné, tartja 3,5$/LTC-s árát. Későbbiekben pedig ha Bitcoin difficultyje csökken mert sok embernek negatív profitot termel majd így visszább esik a hashrate. Amennyiben jól értelmeztem a szerződést és a fizetési opciónál BTCben fizettél és kérnéd vissza az akkor kifizetett Bitcoint,s visszafizetnéd az összes Bitcoint amit ők adtak. Kifizetnéd a 10$os szolgáltatás díjat az árfolyam nyereség miatt profitra tehetnél szert amennyiben mondjuk 250$os áron fizettél Bitcoinnal és ma pedig 450$. Mivel a szerződésben az áll, hogy amennyit te adtál és ők adtak visszaadják és BTC alapú nem pedig $. Elnézést a hosszúra sikeredett kommentért ez már lehetne poszt is. 😛 Egyenlőre kivárok de amennyiben az LTCben ugyan azt a pénzt megkapom és árát úgy tervezem még 5 TH kapacitást vásárolni, mivel a mostani kapacitásom nem dob semmit se a „valódi LTC bányászaton” így annak difficultjára se vagyok hatással. Együtt előre, egymásért!!! 😛

    1. Azért óvatosan az ilyen kalkulációkkal, amibe előre adsz meg általános adatokat. Mert ugye ez úgy van beállítva, mintha havonta 10% lenne a difficulty emelkedése, de ugye a múltban ez nem egészen így működött. Hosszú ideig nagyon alacsony volt az emelkedés, aztán erősebb. Majd újra alig volt emelkedés egy egész évig, aztán újra nagy ugrás.
     Szóval ez tényleg csak egy nagyon felületes kalkulátor, amiben ráadásul túl nagy léptékkel tudsz csak állítani dolgokat.

   1. Nos, amiket itt írsz az mind elmélet és nyilván nem tudjuk pontosan hogyan működik ez. De mivel a szerződés egyértelműen meg van fogalmazva, ezért nem sok értelme van ezen rágódni, mert ugye mindig csak olyankor kezd el ilyeneken agyalni az ember, amikor kicsit rosszabbul mennek a dolgok. De azt eddig is tudtuk, hogy a difficulty nőni fog folyamatosan és azt is tudtuk, hogy 20 nap után megszűnik a szerződés, ha folyamatosan mínuszban zár. Azt persze nem tudhattuk, hogy ilyen hamar bekövetkezhet ilyen nagy ugrás, de pot ez volt a kockázat ebben a szerződésben, amit mi vállaltunk, amikor megkötöttük. Nyilván senki nem agyalna most, ha a bitcoin árfolyama $1000 körül mozogna, a difficulty meg fele ennyi lenne 😉

   2. Ez a szerződésfelbontás viszont érdekes. Azt a részt én se olvastam. Ha nagyon rosszra fordul a helyzet, ezzel érdemes lehet élni. Persze ez is olyan, hogy most akkor várjunk-e még vele, vagy inkább most bontsunk. Hiszen tényleg nem tudhatjuk milyen emelkedés várható a difficulty-ban és a BTC árfolyamban lesz-e további emelkedés.

   3. Litecoin-t nem tud bányászni a GM, csak azt tudod kérni, hogy a kibányászott bitcoint Litecoinban fizesse ki neked. És ugyanígy az X11 szerződésnél is megadhatod, hogy Litecoinban fizessenek.
    De ha jól értem, akkor BTC-ben végül is többet kaptál, mint LTC-ben, mármint ha mindkettőt átváltod USD-ra.

  2. marcsi. A szerződésben le van írva, hogy amennyiben 20 napon át fennállna ez a helyzet, akkor a szerződés megszűnik.
   Ha pedig nagy szívásnak érzed, akkor valószínűleg többet fizettél be, mint amennyit megengedhettél volna magadnak. De azt nyilván senki nem láthatta előre, hogy lesz majd ilyen időszak, amikor hirtelen ennyit ugrik a difficulty. Mint ahogy azt sem látjuk előre mi lesz a folytatás. Ezért van szükség a kockázatkezelésre.

 4. Szia Admin!
  A kérdésem az lenne, hogy a rezsiköltség mértéke, az eredeti (első) szerződés megkötésének idejétől függ, vagy a befizetés dátuma határozza meg?
  Tehát, ha pl 2015-ben vettem 0,3 TH/s kapacitást, annak a napi költsége 1,5$, a 2016-s vételek költsége 0,89$?
  Ha a 2015-s kapacitás értéke mínuszba megy át, azt levonják a nyereségből?

  1. Szia marcsi,
   Minden alkalommal amikor befizetsz, az éppen aktuális, legújabb szerződést kötöd meg. Tehát ma már nem is $0.89, hanem $0.79 1 TH/s kapacitás napi rezsiköltsége.
   Ha a régi szerződés mínuszba megy át, akkor konkrétan az abban a szerződésben meghatározott számítókapacitásért nem kapsz semmit, vagyis a teljes kifizetésed csökkenni fog. Persze ez valahol nyilvánvaló, hogy ha egyszer nem termel nyereséget a cég, akkor hogyan fizethetne profitot, de azt még én se értem, hogy ha egyszer folyamatosan csökken a rezsiköltségük, akkor az miért nem érvényes a régi szerződésekre is.

 5. Hát elgondolkodtató megéri-e, én beleástam magam a témába és minél több a hast rate ( összes számoló kapacitás annál nagyobb a difficult ) szóval lassan már el fognak tűnni a 1,5$os szerződések.. Továbbá olvastam olyat, hogy az ingyen árammal bányászik ( egyre több ilyen van ) ők nyomják le így az árakat. Mivel nekik nem kell rezsi költséggel számolniuk. Tudomásom szerint 0.0012 a rezsi költség az új contactoknál, küldtek e-mail neked 0.00089-es új rezsi költségről? Végül pedig gondolkodtam azon lehet át kellene állni Litecoinra megnézni azzal mennyire profitos a GM mivel 2. ismertebb coin ezért eladása se túl bonyolult. Remélem a difficult a jövőben csökkenni fog mivel egyre több embernek nem éri meg így bányászni és eltűnik a kapacitása rendszerből így a difficult is csökkenne.

  1. Én azért bízok benne, h ez a durva emelkedés lelassul, mert így tényleg nem sokáig kapnánk kifizetéseket.
   A 0.00089-es rezsiköltséget az új szerződéseknél látom, amiket refjutiként kapok. De a fórumon is írták.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük